Afdrukken

Patron van de blauwe trein

Geschreven door Klepper Aan 01 december 2010.

blauwe trein

HET WIELERJARGON ACHTER DE BLAUWE TREIN (of LIJN!!)

PATRON VAN DE 'BLAUWE TREIN'

Door zijn pure klasse en vaak beschreven en geroemde strijdlust, in combinatie met zijn dominante karakter droeg Gerrit Schulte tijdens zijn lange loopbaan de eretitel 'koning van de piste' om zich van daaruit te ontwikkelen tot de 'patron van de blauwe trein', een combine van de sterkste koppels die het wedstrijdverloop in grote lijnen rond de blauwe lijn bepaalde, en die ervoor zorgde dat het publiek wielrennen van zeer hoog niveau te zien kreeg, waardoor de premies na afloop volgens een bepaalde sleutel konden worden verdeeld.

Wieler piste

Het wieler begrip de blauwe trein komt dus feitelijk voort uit het baanwielrennen. De binnenste ring van een wielerbaan is namelijk altijd strak blauw van kleur, de cote d'azur genaamd. De cote d'azur, is de in en uitvoegstrook van een wielerbaan en dient altijd zoveel mogelijk vrijgehouden worden. Alleen de patron van de koers had toestemming om vanaf de cote d'azur, bepaalde stalorders uit te delen. Het is dan ook om deze reden dat de kleur van de Coureurs Club Jeroen Bosch ter ere van Gerrit Schulte associeert met het hemelse blauw van de Cote d'azur. 
Een meter boven de cote d'azur loopt een rode lijn waaronder de langzamere renners zich moeten begeven.
Twee meter boven de rode lijn, bevindt zich de ultieme blauwe lijn. Langs en boven de blauwe lijn, rijden uitsluitend de renners die dankzij een geweldige coupe de pedale met een enorme snelheid als ware een sneltrein, over de baan denderen. Voor Gerrit Schulte, met zijn overdaad aan strijdlust, was de blauwe lijn dan ook feitelijk zijn domein.

Coureur op wielerpiste

De Patron van de Blauwe lijn werd de dan ook Patron van de Blauwe trein

Schulte was naast een groot sportman, keihard en behept met een dominant karakter, daarnaast beschikte hij over een bijzonder sterk rechtvaardigheidsgevoel gecombineerd met een oprecht zakelijke inslag, waarvoor slechts één heilig principe telde te weten, afspraak = afspraak. Gerrit kon zoals gezegd niet tegen onrecht en nam om deze reden, zelf de regie van de koers dan ook vaak strak in handen, door gewoon de koers keihard te maken. Iemand die liep te linkeballen kon rekenen op een sportieve afstraffing of een ongenadige fysieke uitbrander, maar iemand die het publiek, waar voor zijn geld bood, mocht na afloop met Gerrit delen uit de vette premie pot. Dat het icoon van CCJB deze rol voor vriend en vijand met verve vervulde, leverde om al deze redenen hem de ere titel "patron van de blauwe trein" en "koning van de Piste" op.

CCJB trein tijdens tijdrit Gilze

Gerrit Schulte had nooit kunnen vermoeden, dat nadat hij zijn carrière in 1960 had beëindigt, er in 's-Hertogenbosch, 50 jaar later, ter ere van hem, maar zeker ook voor ons eigen genoegen, er weer verschillende blauwe treintjes met enthousiaste wielerfanaten rond de meest gastvrije stad van Nederland rijden.

CCJB trein tijdens tijdrit Gilze

 

 

 

MEERDERE ODES AAN BLAUW

  • In de (sport) psychologie wordt de kleur blauw geassocieerd met karakter eigenschappen die direct verband houden met eerlijkheid, helderheid, waardigheid, status en macht. Allemaal eigenschappen die passen in het grote sport hart van Gerrit Schulte.
  • Dat wielerminnend Nederland bekend is met het begrip "de blauwe trein", blijkt verder uit het feit dat er in Friesland (st Nicolaasga) een wielerclub met de prachtige naam "De blauwe trein" rond toert. (naar die club)
  • Tevens kent het wielerjargon, de uitdrukking "een treintje opzetten" waarmee een ploeg zijn sprinter zo goed mogelijk voor de finish probeert af te zetten. Organiseerde Pro tour team Milram een treintje, dan was er sprake van een blauw treintje.
  • Met Carnaval zijn in 's-Hertogenbosch annex Oeteldonk veel mensen blauw en dragen ze een blauwe kiel.
  • Blauw is grootste carnavalshit van 'Vergimmes mooi'.

uitdaging