• Van den Udenhout
  • BP Vismale
  • annie-van-buul-2011
  • invicta-zwart
  • Carras
  • Cafe de Unie
  • Mackelenberg
  • hens-on
Afdrukken

Wielergal(a)

Geschreven door Klepper Aan 03 december 2012.

Afgelopen week mocht klepper, zich namens de coureurs van Jeroen Bosch eindelijk weer eens op het niveau bewegen die bij zijn heldenstatus past. Tussen de crème de la crème van de vaderlandse wielersport ervaart klepper als geen ander de uniciteit van het wielerwereldje waar hij zo intens van kan genieten. Klepper, mocht dit jaar bij gratie van het genootschap der oud prof renners, (club48) een voordracht komen geven over de ontwikkelingen rond het kunst project van onze Cult, annex de IJzeren held, Gerrit Schulte. De bijval die hij tijdens zijn betoog mocht ontvangen verdween echter als sneeuw voor de zon toen hij echter bij wijze grap een parallel probeerde te trekken tussen club48 en CCJB.

 

Om een sterke indruk op zijn gehoor te maken deelde ik met enige trots mede dat klepper de afgelopen 5 jaar, driemaal voor de titel, renner van het jaar was genomineerd. Na het applaus voor deze unieke prestatie in ontvangst te hebben genomen vervolgde klepper met de stelling dat voor hem, om onbegrijpelijke redenen en tot zijn grote frustratie hij ieder jaar, de titel naar een andere krabber had zien gaan. Het corrupte nominatie beleid van CCJB ging volgens klepper zover dat Club48 heilig verklaard kon worden wanneer het om nomineren gaat. Toen Klepper meedeelde dat hij er om deze reden er aan dacht om het (CCJB) wielergala op zondag 27 Januari te boycotten ging er een schok door de oude raadzaal. Een goed gevoel van timing kan klepper niet ontzegd worden. Gelijk mijn splijtende demarrages, precies op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats.
Wist ik veel dat Niki Terpstra zich met mij identificeert!!!

Klepper dacht namelijk, “geintje, mijnheer Sonneberg moet kunnen”. Helaas, deze grap raakte het genootschap der oud beroepsrenners recht in het reeds bloedende sporthart. De straf die ik van club48 na mijn verhaal opgelegd kreeg, was om tijdens het echte wielergala op de eerste rij te komen zitten, hetgeen ik ook met veel plezier heb gedaan. Zonder gekheid, de reacties op de komst van het beeld waren louter positief en kreeg getuige de vele reacties die ik tijdens het wielergala in ontvangst heb mogen nemen alleen maar veel bijval.

Tijdens het traditionele wielergala in Den Bosch werd naast het feit dat de Gerrit Schulte prijs aan de dus jammerlijk afwezige Niki Terpstra uitgereikt zou worden ook veel aandacht gegeven aan de recente gebeurtenissen die onze sport op dit moment ontsieren. Op vaak mooie, krachtige maar zeker ook waardige wijze werd heel veel wielerleed en wielergal gespuwd over de trieste gebeurtenissen die het wielerjaar 2012 hebben afgesloten.
De doping ellende lag als een inkt zwarte deken over de verder prachtig en goed georganiseerde avond. De meest geplaagde sport van de wereld kan alleen, door heel goed naar zichzelf te kijken de mensheid weer aantonen wat voor een geweldig fantastische sport wielrennen feitelijk is, betoogde KNWU voorzitter Marcel Wintels.

De grootste ambassadrice van de Nederlandse wielersport en ster van de avond, Marianne Vos deed er met een knipoog naar onze Cult held Gerrit nog forse schep bovenop.
De les die wij uit het verleden moeten trekken is dat de afgelopen decennia ons helemaal geen nieuwe helden hebben gegeven. Alle helden, waarvan wij dachten dat zij helden waren zijn nu van hun sokkel gevallen. Alleen, wanneer je onze sport schoon bedrijft, ligt er als sporter een heldenstatus in het verschiet. Schone wielersport, zo ging ons Marianne verder is de basis om het plezier in je sport levend te houden. Alleen met plezier houd je het vuur en de ijzeren wil om te willen winnen brandend. Een staande ovatie was haar deel.

Uitgerekend op het moment dat Marianne in een doodstille zaal van het theater aan de parade haar prachtige woorden de zaal in slingerde ging mijn mobieltje af en ontving ik een SMS bericht uit Spanje. “Denk aan het tijdig innemen van je pillen voor je training. Groet Liesbeth Fuentes del Figuerras . Ja ja, ik heb een vrouw met wielerhumor.
Met het schaamrood op de kaken luisterde ik naar Occobar, JW Roy, Alex Roeka en Peter Winnen. Fantastische wielerliederen volgepropt met heroïsche teksten deden mij de hele avond beseffen dat we op een keerpunt zijn beland. We staan aan de vooravond van een prachtig wielerjaar 2013.

De banner van de IJzeren held stond pontificaal en prominent op podium mij streng aan te kijken. Het opengewerkte gelaat van Gerrit staat immers symbool voor transparantie openheid en eerlijkheid. Met deze drie elementen gaan we weer van de wielersport genieten zoals vroeger. Gerrit keek toe en zag dat het goed was. Helden, hebben en krijgen altijd gelijk.

De wielerjaar vergadering van CCJB is pas op Zondag 27 januari. Met een beetje geluk wordt het standbeeld het symbool voor de nieuwe wielersport.
Hieronder een impressie waar het beeld waarschijnlijk zal verrijzen en de wielersport zal gaan herrijzenKlepper

uitdaging